• Skiskyting

  Posted on December 3rd, 2016 Stone Deckow No comments

  skidskytte_166156304Denne sporten har blandet to forskjellige idretter til en sport. Langrenn og skyting. Løperne går på ski med rifle og ammunisjon på ryggen, og stopper innimellom i løpet for å skyte på blink.

  Opphav i militære øvelser

  Skiskyting er en norsk øvelse som har sitt utgangspunkt i en militærøvelse, da det var nødvendig for soldater å gå på ski, men fortsatt være klare til å skyte. Mot slutten av 1700-tallet ble skiskyting en konkurranseform, da grensepatruljer konkurrerte mot hverandre. De andre nordiske landene plukket opp øvelsen som en alternativ øvelse for militæret. Da det først ble en idrett het det da faktisk også militært patruljeløp.

  Ulike konkurranseformer

  Det finnes flere forskjellige konkurranse former for skiskyting, men felles for alle er at antall liggende og stående skytinger er jevnt fordelt, og maksimum antall skytinger er 4 x 5 blinker. Utfordringen for skytterne er å gå raskere enn de andre i sporet, men også passe på at pulsen ikke blir for høy, slik at de ikke er i stand til å treffe på blinken. Dersom skytteren bommer blir det lagt til tidsstraff, alternativt får de gå strafferunder, og da er antallet strafferunder tilsvarende antall blinker de bommet på.Utøverne i skiskyting må bære et våpen på minimum 3,5 kg. Riflene er kaliber .22LR, og disse må lades manuelt av skytteren. Når skytteren er på standplass, skyter de på fem blinker fra en avstand på 50 meter.Denne sporten er veldig populær i Norge, og de norske utøverne er i verdenseliten. Under OL i Sotsji i 2014 plukket de med seg totalt seks medaljer fordelt på kvinnelige og mannlige utøvere. Det arrangeres også verdenscup i skiskyting hvert år.